EduKempen | Opleidingen | Tweedekansonderwijs

Tweedekansonderwijs

Je behaalde je diploma secundair onderwijs nog niet?  Daar kunnen heel wat redenen voor zijn. Misschien was je schoolmoe of waren er andere factoren (vb. thuissituatie, studiemethode, ...) die ervoor zorgden dat het even niet lukte?

CVO EduKempen geeft je een tweede kans om je diploma secundair onderwijs te behalen. Een diploma secundair onderwijs is goed voor je zelfvertrouwen, het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en het laat je toe promotie te maken. Met een diploma secundair onderwijs kan je ook doorstromen naar het hoger onderwijs.

Hoe kan je je diploma secundair onderwijs behalen?

Aanvullende Algemene Vorming + Diplomagerichte beroepsopleiding
= Diploma secundair onderwijs

Via het tweedekansonderwijs kan je je diploma secundair onderwijs behalen. Je combineert hiervoor twee opleidingen:

  • Aanvullende Algemene Vorming (AAV): Hier komen algemene vakken zoals Nederlands, Engels en/of Frans, wetenschappen, ICT, wiskunde, maatschappij, cultuur, organisatie en samenwerking aan bod.
  • Diplomagerichte beroepsopleiding: Deze opleiding is gericht op het leren van een beroep. Wij hebben een zeer ruim aanbod aan opleidingen waaruit je kan kiezen.

Intakeprocedure

  1. Infosessie
    Heb je interesse om te starten met het tweedekansonderwijs, volg dan eerst een infosessie. Onze trajectbegeleiders zullen je uitleggen wat het tweedekansonderwijs inhoudt en wat je keuzemogelijkheden zijn.
    Na de infosessie kan je een afspraak maken met één van onze trajectbegeleiders voor een intakegesprek.
    De data van de infosessies kan je hier terugvinden.
  2. Intakegesprek
    In een open gesprek tussen jou en de trajectbegeleider komen volgende zaken aan bod: schoolloopbaan, motivatie, eindperspec- tief, interesses, talenten. We bekijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en stippelen samen met jou een persoonlijk traject uit.
  3. Inschrijving
    Heb je je keuze gemaakt, dan kan je inschrijven bij de trajectbegeleiders.
  4. Start van de opleiding
    Er zijn twee instapmomenten per schooljaar: september en januari. 

Modulair systeem

In het tweedekansonderwijs werken we met een modulair systeem. Elke opleiding is onderverdeeld in verschillende modules. Indien je slaagt voor een module, behaal je een deelcertificaat. Als je alle modules van een opleiding hebt afgewerkt, krijg je een certificaat.

certificaat AAV + certificaat beroepsopleiding = diploma secundair onderwijs
 
  • Evaluatie

    We evalueren de leerplandoelstellingen via gespreide evaluatie. Op verschillende momenten beoordelen we je door middel van opdrachten, toetsen, presentaties, groepswerk, ... Zo krijg je doorheen de module voldoende kansen om aan te tonen dat je de leerplandoelstellingen behaald hebt.

    Deze manier van evalueren biedt je heel wat voordelen: geen examens, geen grote leerstofhoeveelheden in één keer, meer kansen om te laten zien wat je in je mars hebt, ...

    Trajectbegeleiding en zorg

    CVO EduKempen investeert in sterke trajectbegeleiding:

    • We informeren je grondig over de opleidingen en ondersteunen je bij het zetten van deze belangrijke stap.
    • We bekijken samen jouw ideale traject.
    • Bij leermoeilijkheden gaan we op zoek naar gepaste ondersteuning.
    • We werken aan je zelfbeeld, zelfvertrouwen, motivatie en faalangst.
    • We bieden ondersteuning bij je studiemethode en werkhouding.

    Contactgegevens trajectbegeleiding: 

    Toelatingsvoorwaarden

    Om je in te schrijven voor Aanvullende Algemene Vorming (AAV) moet je minimum 18 jaar zijn. Als je 18 jaar wordt voor 31 december, mag je in september starten. Inschrijven voor een beroepsopleiding kan reeds vanaf 16 jaar.

    Groeipakket

    Het groeipakket blijft behouden op voorwaarde dat je minimaal 17 uur per week les volgt en je jonger bent dan 25 jaar. Je moet de lessen bovendien regelmatig volgen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit in orde te brengen. Op jouw initiatief brengen wij graag de papieren in orde.

    Premie

    Behaal je voor de eerste keer je diploma secundair onderwijs? Dan geeft de Vlaamse Overheid je een steuntje in de rug. Het betaalde inschrijvingsgeld wordt terugbetaald. Je hebt tot 1 jaar na afstuderen de tijd om je aanvraag te doen: https://www.vlaanderen.be/nl/onderwijs-en-wetenschap/schoolkosten/premie-voor-het-behalen-van-een-diploma-secundair-onderwijs-het-volwassenenonderwijs