Rechtspraktijk

De opleiding Rechtspraktijk wordt vanaf september 2015 aangeboden door CVO Provincie Antwerpen.

Meer info vind je hier.

Waarom deze opleiding?

De juridische wereld is volop in beweging. Je kunt onze samenleving niet meer los zien van het recht. Dat merk je aan de toenemende hoeveelheid wetteksten. Op Europees, federaal en gewestelijk niveau worden heel wat wetten goedgekeurd. Die wetteksten worden ook ingewikkelder. Als gevolg hiervan zien we door de bomen het bos niet meer. Ook bedrijven, instellingen en organisaties kampen met dit probleem. De nood aan iemand die klaarheid brengt in het juridische kluwen is daarom groot. De vraag naar medewerkers met een ruime praktische kennis van het recht ook. De opleiding rechtspraktijk wil aan deze behoefte tegemoetkomen. Ze biedt een brede juridische basis voor al wie zich in het recht wil verdiepen, met nadruk op de praktijk.

De opleiding rechtspraktijk leidt op tot het beroep van Rechtspracticus. Vertrekkende vanuit een algemene of concrete vraagstelling verricht de rechtspracticus voorbereidend opzoekwerk in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer, en geeft hij op basis daarvan gefundeerd advies. Hij stelt juridische documenten op en is verantwoordelijk voor het beheer en de opvolging van dossiers.

Na deze doorgedreven opleiding ben je als rechtspracticus breed inzetbaar in het professionele werkveld. Uiteraard kun je aan de slag bij advocaten- en notariskantoren, maar ook op de administratieve en de personeelsdiensten van ondernemingen en organisaties is zijn profiel erg gegeerd. Ook bij de overheid is men steeds meer op zoek naar medewerkers die met deskundige juridische adviezen kunnen bijdragen tot een goede werking van de dienst.

Wil je graag een bachelor behalen?

Je hebt je diploma Graduaat Rechtspraktijk behaald, maar je wilt toch nog graag verder studeren? De AP hogeschool biedt een aanvullend programma aan dat leidt naar het bachelordiploma Rechtspraktijk. De vakken van het aanvullend programma gaan door bij AP en het diploma wordt door de AP Hogeschool uitgereikt.