Wijnkenner

wijnkenner

Voor wie is deze opleiding bestemd?

In de opleiding Wijnkenner leer je op een praktische manier alle basisvaardigheden en technieken die je nodig hebt om als een professionele wijnkenner aan de slag te gaan.
 

Opbouw van de opleiding.

In 4 verschillende modules behaal je het certificaat wijnkenner.

 • Algemene Wijnkennis (80 lestijden)
  In deze module word je wegwijs gemaakt in de wetenschap van de typische wijngeuren, -kleuren en -smaken. Je gaat virtueel en gastronomisch op ontdekkingstocht in Frankrijk, maar ook in de andere wijnproducerende landen. Dit is een module met vrije instap.
 • Degustatie Wereldwijnen (80 lestijden)
  Het correct degusteren en daardoor ten volle appreciëren van wijn is een hoofddoelstelling van deze module. Ook naar het combineren van wijnen en gerechten gaat veel aandacht. Je wijnkennis wordt uitgebreid naar andere wijnproducerende landen zoals Luxemburg, Duitsland, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, ... 
  Deze module kan enkel gevolgd worden na het beëindigen van de module Algemene wijnkennis.
 • Degustatie Franse Wijnen (80 lestijden)
  Hoe degusteren we wijn op een correcte manier? Welke wijnen en gerechten vallen goed te combineren? Dit en nog veel meer kom je te weten in deze module, waar de nadruk komt te liggen op de Franse wijnen.
  Deze module kan enkel gevolgd worden na het beëindigen van de module Algemene wijnkennis
 • Wijn en gastronomie (80 lestijden)
  We verdiepen ons in deze module nog meer in de harmonie die er tussen wijnen en gerechten kan bestaan, en dit zowel theoretisch als proefondervindelijk. Niet te missen dus voor de doorgewinterde gastronoom-wijnkenner! Aan deze module kun je pas deelnemen als je de modules Algemene wijnkennis, Wijndegustatie Frankrijk en Wijndegustatie Wereldwijnen gevolgd hebt.
 • Masterclass - specialisatie (80 lestijden)
  Het landschap van de wijn evolueert enorm snel. Jaar na jaar komen er nieuwe wijnen uit met uitzonderlijke kwaliteiten die kenners weten te appreciëren. Deze masterclass is in het leven geroepen om mee te kunnen degusteren van deze prachtige creaties. Deze opleiding kan gevolgd worden na het behalen van wijnkenner.
   

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar, in bepaalde gevallen 15 jaar)
 

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module krijg je een deelcertificaat. Na het afronden van algemene wijnkennis, degustatie Franse wijnen, degustatie wereldwijnen en wijn & gastronomie behaal je het certificaat van wijnkenner.
 

Aanbevolen traject

Documenten

Deze opleiding kan je niet met opleidingscheques betalen en deze opleiding komt niet in aanmerking voor educatief verlof. Meer informatie over dit onderwerp, kan je hier vinden.