Specialisaties

wok

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Krijg je er niet genoeg van? Geen nood. Wij bieden nog verschillende specialisaties aan. Sommige kan je reeds volgen na hulpkok, andere pas na kok of voor of naar een andere specifieke gastronomische opleiding.

Niet alle specialisaties worden elk schooljaar aangeboden.
 

Instapvoorwaarden

Om aan de specialisatiejaren te mogen starten moet je het certificaat van hulpkok behaald hebben, voor het specialisatiejaar van wild & modieus moet je het certificaat van kok behaald hebben.
 

Opbouw van de opleiding.

Wij bieden verschillende specialisaties aan:

Specialisatie: Barbecue en feestjes

In dit traject gaan we kijken hoe we een receptie voorbereiden, wat is er allemaal nodig, wat kan met mijn budget, … Niet alleen de organisatorische zaken voor recepties en ontvangsten worden besproken, maar we gaan ook leren hoe je zelf de heerlijkste hapjes kan bereiden en serveren aan je gasten. Dit alles vergezeld van heerlijke cocktails en mocktails.  Tot slot wordt de barbecue bovengehaald in dit traject. Hoe werk ik op een veilige en correcte manier met een barbecue en hoe tover ik de prachtigste creaties op mijn bord? Deze opleiding kan gevolgd worden na hulpkok.

De opleiding bestaat uit een clustering van 3 modules:

 • Barbecue 
(80 lestijden - intiatie warme keuken)
  Deze in deze module leer je werken met grill, barbecue, green egg … Je leert dit alles op een veilige en verantwoorde manier doen.
 • Recepties en ontvangsten (80 lestijden)
  In deze module bereiden we een breed gamma andere gerechten voor recepties en ontvangsten.

Specialisatie: Aangepaste voeding

In dit specialisatiejaar leren we de gezondere keuken. We gaan je alles bijbrengen over diëten. Niet enkel diegene met het doel om te vermageren, maar ook de medische diëten (bv. Suikerarm, glutenvrij, …). In dit gedeelte ligt de nadruk op gezonde voeding en hoe je je menu kan aanpassen voor mensen met een dieet. Je leert wat gezond is en mag en vooral hoe je smakelijke gerechten kan bereiden die in een dieet passen.  Naast de dieetkeuken gaan we overheerlijke pasta’s op tafel toveren en vegetarische gerechten leren maken. Je hoeft zeker geen vegetariër te zijn om dit onderdeel leuk te vinden, de basis van de vegetarische producten wordt besproken en we gaan deze op een leuke en lekkere manier bereiden en presenteren. Verder gaan we verschillende soorten pasta’s leren maken met vis, vlees of vegetarisch. Koud of warm. Kortom pasta’s voor alle gelegenheden. Tot slot gaan we leren hoe we deze gezondere menu’s, onze vegetarische gerechten en onze pasta’s kunnen bereiden voor ons barbecuefeestje. De aangepaste voeding kan gevolgd worden na hulpkok.

  De opleiding bestaat uit een clustering van 3 modules:

 • Initiatie dieetmaaltijden (80 lestijden)
 • Alternatieve voeding (80 lestijden)

Specialisatie: Buitenlandse keuken

Als je je horizon wil verbreden als kok is dit specialisatiejaar echt iets voor jou. In dit jaar trekken we als het ware op culinaire wereldreis. We gaan traditionele gerechten klaarmaken die je normaal gezien enkel kan proeven als je op vakantie bent. Je horizon verbreden en je smaakpallet uitbreiden. Dat is de doelstelling van deze specialisatie.  Daarnaast gaan we ook nog wat dieper in op een aantal specifieke technieken. Ook deze specialisatie kan men reeds volgen na hulpkok.

De opleiding bestaat uit een clustering van 3 modules:

 • initiatie buitenlandse keuken .(80 lestijden)
 • buitenlandse keuken (80 lestijden)

 

Specialisatie: Wild en modieus

Om aan dit specialisatiejaar te mogen starten moet je reeds kok zijn. Een echte aanvulling voor een kok. We spelen in op de modetrends, met vernieuwde technieken het beste uit onze producten halen. We gaan ons specialiseren in het verfijnen en het op sterrenniveau bereiden van onze gerechten. Daarnaast gaan we aan de slag met wild. Hoe gaan we de heerlijke stukken vlees op een correcte en smaakvolle manier bereiden? Je leert het allemaal.  Het is de bedoeling dat je op zelfstandige basis kan werken en onder begeleiding zelf gerechten creëert. Zelf creatief zijn en nadenken over smaken en combinaties. 

De opleiding bestaat uit een clustering van 3 modules:

 • Wildbereidingen (80 lestijden)
 • Modetrends (80 lestijden)

Masterclass Wijn 

Het landschap van de weinige evolueert enorm snel. Jaar na jaar komen er nieuwe wijnen uit met uitzonderlijke kwaliteiten die kenners weten te appreciëren. Deze masterclass van wijnen is in het leven geroepen om mee te kunnen degusteren van deze prachtige creaties. Deze opleiding kan als gevolgd worden na het behalen van wijnkenner.

 • Masterclass wijnkenner (80 lestijden )
   

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht (minimum 16 jaar, in bepaalde gevallen 15 jaar). Elke specialisatie heeft specifieke toelatingsvoorwaarden, controleer dit even voor je inschrijft.
 

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 is een medisch attest een toelatingsvoorwaarde voor de opleiding. Dit attest moet door de huisarts worden ingevuld. 
Een blanco exemplaar kan u hier terugvinden.
 

Aanbevolen traject

Documenten