Oriëntatiejaar/Hulpkok

orientatie

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je wilt graag aan de slag in de horeca? Dan is onze opleiding hulpkok zeker iets voor jou.

De opleiding hulpkok duurt 2,5 jaar waarbij je start met het oriëntatiejaar en daarna doorstroomt naar hulpkok.

In het oriëntatiejaar leer je alles wat de beginnende Kok moet weten. Je leert er in een ontspannen sfeer onder professionele begeleiding nieuwe vaardigheden aan. Je gaat basisgerechten en basistechnieken leren gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten. Kortom in oriëntatie leer je alles om gasten op een professionele en culinaire manier te verwennen. Je wordt begeleid door enthousiaste en professionele koks die je al de tips en tricks van het vak gaan leren.

Als hulpkok help je bij de voorbereidingen in een keuken, bijvoorbeeld het maken van garnituur, het blancheren van groenten of het trekken van bouillon. Tijdens de dienst help je de kok bij de bereidingen en je werkt volgens de instructies van de chef. Na de dienst ruim je mee op, je zorgt voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en staat in voor de netheid van de keuken. Uiteraard respecteer je de veiligheidsvoorschriften.

Vanaf september 2017 is het mogelijk om de opleiding hulpkok (oriëntatiejaar + hulpkok) op 1 jaar af te ronden overdag.
 

Opbouw van de opleiding

De opleiding bestaat uit een clustering van vijf modules:

Oriëntatie:

 • Initiatie warme keuken (80 lestijden)
  Ben je een enthousiaste beginneling in de keuken en wil je een aantal basisvaardigheden onder de knie krijgen? Deze module is een uitstekende springplank naar een goede basiskennis in de keuken. De cursisten leren de grondbeginselen van het koken. Je leert de voorbereiding en basisbehandelingen van warme gerechten zoals fruit, vis en gevogelte alsook de warme basisbereidingstechnieken en het bereiden van basissausen en -soepen. Veiligheid, hygiëne en ergonomie zijn ook hier belangrijk.
   
 • Koude keuken (80 lestijden)
  In deze module leer je koude basissausen bereiden, reinigen en versnijden van groenten, basisbereidingstechnieken (fileren van vis, versnijden van gevogelte) en eenvoudige koude voorgerechten, salades, receptiehapjes bereiden en afwerken.

Hulpkok:

Binnen hulpkok wordt er eerst gestart met het vervolg van de module nagerechten. Daarna gaan we verder met de modules van dagschotels met vis en dagschotels met vlees & gevogelte. Om aan de modules van dagschotels te kunnen starten, moet je de modules initiatie warme keuken en koude keuken succesvol afgerond hebben.

 • Nagerechten (80 lestijden)
  Voor sommige mensen het absolute hoogtepunt van de maaltijd. Zowel koude als warme nagerechten worden onder de loep genomen. We gaan nagerechten bereiden en afwerken en hun afgeleiden.
  De module nagerechten start binnen het oriëntatiejaar en loopt verder binnen hulpkok.
 • Dagschotels met vlees en gevogelte (80 lestijden)
  Tijdens deze module ligt de nadruk op de uitbreiding van de basissausen en afgeleiden (botersausen, pepersaus, ...), de uitbreiding van de basissoepen en afgeleiden (consommés, veloutésoepen, ...), het voorbereiden en bereiden van vlees, gevogelte, orgaanvlees en haarwild (opbinden, barderen, larderen, paneren, ...), bereiden en afwerken van koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels met als hoofdbestanddeel vlees (varken, rund, kalf, lam) en gevogelte.
   
 • Dagschotels met vis (80 lestijden)
  In deze module leer je koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels op basis van vis en zeevruchten bereiden en afwerken. Je doet al het voorbereidende werk en leert de vis klaarmaken. We gaan ook verder in de bereiding van basissausen en -soepen en hun afgeleiden.
   

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar in bepaalde gevallen 15 jaar) 
Voor de modules dagschotels met vis en dagschotels met vlees & gevogelte moet men de modules initiatie warme keuken en koude keuken succesvol afgerond hebben.
 

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module, krijg je een deelcertificaat.
Na het succesvol afronden van alle modules behaal je het certificaat van hulpkok.
 

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 is een medisch attest een toelatingsvoorwaarde voor alle opleiding binnen het studiegebied horeca. Het attest moet door de huisarts worden ingevuld.
Een blanco exemplaar kan je hier terugvinden.

Aanbevolen traject

Documenten