Oriëntatiejaar

orientatie

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Vanaf september 2017 is het mogelijk om de opleiding hulpkok (oriëntatiejaar + hulpkok) op 1 jaar af te ronden overdag.

Je wilt graag snel aan de slag in de horeca? In het oriëntatie-jaar leer je alles wat de beginnende Kok of kelner moet weten. Je leert er in een ontspannen sfeer onder professionele begeleiding nieuwe vaardigheden aan. Je gaat basisgerechten en basistechnieken leren gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten. Daarnaast kom je ook alles te weten over de verschillende dranken die worden gebruikt in de horeca. Kortom in oriëntatie leer je alles om gasten op een professionele en culinaire manier te verwennen.

Waarom deze opleiding?

De opleiding bestaat uit een clustering van drie modules: 

 • Initiatie warme keuken (80 lestijden)
  Ben je een enthousiaste beginneling in de keuken en wil je een aantal basisvaardigheden onder de knie krijgen? Deze module is een uitstekende springplank naar een goede basiskennis in de keuken. De cursisten leren de grondbeginselen van het koken. Je leert de voorbereiding en basisbehandelingen van warme gerechten zoals fruit, vis en gevogelte alsook de warme basisbereidingstechnieken en het bereiden van basissausen en -soepen. Veiligheid, hygiëne en ergonomie zijn ook hier belangrijk.
   
 • Koude keuken (80 lestijden)
  In deze module leer je koude basissausen bereiden, reinigen en versnijden van groenten, basisbereidingstechnieken (fileren van vis, versnijden van gevogelte) en eenvoudige koude voorgerechten, salades, receptiehapjes bereiden en afwerken.
   
 • Nagerechten (80 lestijden)
  Voor sommige mensen het absolute hoogtepunt van de maaltijd. Zowel koude als warme nagerechten worden onder de loep genomen. We gaan nagerechten bereiden en afwerken en hun afgeleiden.
  De module nagerechten start binnen het oriëntatiejaar en loopt verder binnen hulpkok.

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar in bepaalde gevallen 15 jaar) 

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module, krijg je een deelcertificaat.

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 geldt er voor alle cursisten die starten met de opleiding een nieuwe toelatingsvoorwaarde, namelijk een medisch attest. Het attest moet door de huisarts worden ingevuld. pdf bestandHier vind je een blanco medisch attest (282 kB)

Aanbevolen traject

Documenten