Hulpkok

hulpkok

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Vanaf september 2017 is het mogelijk om de opleiding hulpkok (oriëntatiejaar + hulpkok) op 1 jaar af te ronden overdag.

Je hebt een passie voor koken en lekker eten? En je wilt van koken je beroep maken, of op een professionele manier wil leren werken in de keuken, dan start je best aan de opleiding Hulpkok.

Als hulpkok help je bij de voorbereiding in een keuken, bijvoorbeeld het maken van garnituur, het blancheren van groenten of het trekken van bouillon. Tijdens de dienst help je de kok bij de bereidingen en je werkt volgens de instructies van de chef. Na de dienst ruim je mee op, je zorgt voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en staat in voor de netheid van de keuken. Uiteraard respecteer je de veiligheidsvoorschriften.

Instapvoorwaarden

Om deze opleiding te starten moet je eerst het oriëntatiejaar met succes hebben afgerond.

Waarom deze opleiding?

Hulpkok bestaat uit een clustering van drie modules:

  • Nagerechten (80 lestijden)
  • Deze module is reeds gestart in het oriëntatiejaar en loopt verder binnen hulpkok. Hier komen zowel de koude als warme nagerechten aanbod. Van het bereiden tot het afwerken.
  • Dagschotels met vlees en gevogelte (80 lestijden)
    Tijdens deze module ligt de nadruk op de uitbreiding van de basissausen en afgeleiden (botersausen, pepersaus, ...) , de uitbreiding van de basissoepen en afgeleiden (consommés, veloutésoepen), het voorbereiden en bereiden van vlees, gevogelte, orgaanvlees en haarwild (opbinden, barderen, larderen, paneren), bereiden en afwerken van koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels met als hoofdbestanddeel vlees (varken, rund, kalf, lam) en gevogelte. 
  • Dagschotels met vis (80 lestijden)
    In deze module leer je koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels op basis van vis bereiden en afwerken. Je doet al het voorbereidende werk en leert de vis klaarmaken. We gaan ook verder in de bereiding van basissausen en -soepen en hun afgeleiden.

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar in bepaalde gevallen 15 jaar)
Het oriëntatiejaar (initiatie warme keuken & koude keuken) succesvol afgerond hebben.

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module ontvang je een deelcertificaat. Na het succesvol afronden van het oriëntatiejaar, hulpkok 1 en hulpkok 2 krijg je het certificaat hulpkok, de instapvoorwaarde voor de opleiding kok.

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 geldt er voor alle cursisten die starten met de opleiding een nieuwe toelatingsvoorwaarde, namelijk een medisch attest. Het attest moet door de huisarts worden ingevuld. Hier vind je een blanco medisch attest.

Aanbevolen traject

Documenten