Kok

Kok

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je wilt in de keuken niet alleen uitvoeren, maar ook coördineren? Je houdt ervan zelf verantwoordelijkheid te dragen in je beroep? Je wilt graag nieuwe gerechten ontdekken, nieuwe technieken uitproberen? Dan is de voortgezette opleiding voor kok op jouw lijf geschreven.
 

Instapvoorwaarden

Om deze opleiding te starten moet je het certificaat van hulpkok behaald hebben.
 

Opbouw van de opleiding.

Deze opleiding bestaat verschillende modules en duurt 2,5 jaar:

Tijdens het eerste gedeelte van dit modeltraject van Kok werken we verder op de reeds opgedane voorkennis van hulpkok. In dit gedeelte gaan we ons verder toespitsen op vis en vlees, de producten worden verder in detail bekeken en we maken sporadisch gebruik van nieuwe en modernere technieken. We leren specialiteiten klaarmaken en creëren met vis en vlees culinaire hoogstandjes. Daarnaast maken we kennis met verschillende streekproducten.

Heb je dit afgerond dan gaan we nog een stapje verder zal je effectief leren koken voor gasten. De zaal- en de keukenpraktijk zal week om week gewisseld worden.  Dit betekent dat je gerechten klaarmaakt die effectief uitgeserveerd worden aan de gasten in de zaal. De kennis van zaal zal dus grondig getest worden, het bedienen van mensen zal op een professionele manier gebeuren. Ook tijdens deze lessen werken we met streekgebonden producten, zowel de Belgische streekproducten als de typische streekproducten van andere landen. Op deze manier laten we je proeven van buitenlandse invloeden in de keuken. We bekijken wat de beste periode is om bepaalde streekproducten te gebruiken en wat sterke streekproducten zijn. 
Je leert onze gerechten maken door middel van nieuwe gaartechnieken die de gerechten naar een hoger culinair niveau zullen brengen.  Daarnaast komt het correct toepassen van de veiligheid en hygiëne aan bod en leren we wat meer over het voorraadbeheer.

 

 • Visgerechten (80 lestijden)
  Deze module kan gezien worden als een vervolg op de 'dagschotels met vis'. De klassiekers heb je onder de knie, en kunnen we ons toeleggen op nieuwe vissoorten en presentaties. Je bereidt diverse gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, zowel voorgerechten, soepen als hoofdschotels.
 • Vleesgerechten (80 lestijden)
  In deze module draait alles rond een stukje vlees en de correcte verschillende bereidingswijzen samengevoegd met heerlijke sausjes. Ook maak je soepen op basis van vlees, wild of gevogelte.
 • Streekgerechten (80 lestijden, 40 lestijden bij kok 1, 40 lestijden onder kok 2)
  Wil je mooie Belgische streekgerechten leren maken? In deze module zien we zowel streekproducten als streekgerechten, zowel arme als rijke gerechten. Van een Kempisch voorgerecht met ei tot een rijke vissoep uit Knokke. Ook hier is er weer aandacht voor creativiteit bij de bordschikking.
 • Dienst aan de kaart/keuken (80 lestijden):
  Visgerechten, vleesgerechten en streekgerechten moet afgerond zijn om aan deze module te kunnen starten.
  Je bereidt vis, vlees, wild, schaal- en schelpdieren voor voor een dienst à la carte, maar je leert ook het bereiden van gerechten uit een beperkte kaart (zowel voorgerechten, soepen, hoofdschotels als nagerechten). Hierbij besteden we altijd de nodige aandacht voor creativiteit bij de bordschikking en het serveren van gerechten.
 • Interactie zaal/keuken (40 lestijden)
  Hier worden technieken bij het lezen ingeoefend, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Je leert hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook leer je draagtechnieken en oefen je die.
 • Onthaal en omgang met gasten (40 lestijden)
  De nadruk ligt op het verwelkomen en begeleiden van gasten, het opdienen van gerechten en dranken, het afruimen van tafels en het behandelen van klachten. 

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar in bepaalde gevallen 15 jaar)
 

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module krijg je een deelcertificaat. Na het afronden van alle modules van kok, krijg je het certificaat kok, de instapvoorwaarde voor de specialisaties.
 

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 is een medisch attest een toelatingsvoorwaarde voor alle opleidingen in het studiegebied horeca. Het attest moet door de huisarts worden ingevuld.
Een blanco exemplaar kan je hier terugvinden.

Aanbevolen traject

Documenten