Interview Jola Verbert, afgestudeerde cursist Zorgkundige

Jola

Jola Verbert, 48 jaar, werkt als Zorgkundige bij Ter Beuken, een leefgemeenschap met kloosterlingen.

 

“Ik werkte 27 jaar in de expeditiesector. Ik deed mijn werk graag, had fijne collega’s, maar de job was erg stressvol.”Zo start Jola haar verhaal. “Door zwaar ziek te worden, volgde er een jaar loopbaanonderbreking.Ik deed vrijwilligerswerk bij gehandicapten en besefte dat dit was wat ik wilde: met mensen werken. Een droom die ik eigenlijk altijd al wilde uitvoeren.”

Samen met de VDAB zocht Jola uit wat de mogelijkheden waren. “Ik kreeg bij VDAB een persoonlijke begeleider en samen zochten we uit naar wat de mogelijkheden waren. Vrij snel kwam ik bij de opleiding Logistiek Assistent en bij Horito CVO terecht.”

Daar heeft ze geen moment spijt van gehad. “Ik kan enkel lof uitspreken over de opleiding. De leerkrachten spreken vanuit hun eigen ervaringen, vanuit hun praktijk. Er was geen grote afstand tussen leerkrachten en cursisten. Je kon ermee praten. Als er iets was, stonden ze altijd paraat en zochten ze mee naar oplossingen. Door in het volwassenenonderwijs te stappen, merk je dat je veel closer bent met de leerkrachten. Je wordt van zeer dichtbij opgevolgd.”

Jola studeerde niet af als Logistiek assistent, maar zette haar traject door tot Zorgkundige. “Omdat ik zwaar ziek was geweest, dacht ik dat het al mooi zou zijn om af te studeren als Logistiek Assistent. Maar dit beviel me zo erg dat ik het hele traject tot Zorgkundige heb doorlopen. Wel op mijn eigen tempo, zodat ik dit kon combineren met mijn huisgezin.”

Na haar opleiding vond Jola al heel snel werk. “Tijdens mijn stage koos ik er bewust voor om met zoveel mogelijk doelgroepen in contact te komen, zo wist ik goed wat me lag en wat niet. Het menselijk contact is voor mij enorm belangrijk. Ik moet de kans krijgen om met de mensen te kunnen praten over hun leven, hun interesses enzovoort. Deze kans krijg ik in mijn huidige job. Ik werk bij een leefgemeenschap van kloosterlingen. Het is zeer gevarieerd werk. Ik mag de tijd nemen om buiten de verzorging ook met de zusters te praten. Ik gaf vrij snel aan dat ik ook graag activiteiten wilde meedoen en stelde me open om extra taken op te nemen. Zo organiseerde ik mee de dierendag, ga ik al eens mee naar de markt, en werd ik ingeschakeld in activiteiten zoals bloemschikken. Als je aangeeft dat je dat graag doet, en je ervoor openstelt,  maakt dat je werk gevarieerder. “

De voorbereiding op het latere werkveld was goed. Cursisten worden goed opgevolgd tijdens stages en uitwisselingsmomenten. “Ik heb erg veel geleerd tijdens mijn stages. Met vallen en opstaan. Zo stak ik in het begin van mijn stage van de zenuwen eens een gebit verkeerd in. Achteraf lach je daar dan mee. Je moet leren door te doen. Tijdens de intervisiemomenten op school was het fijn om over deze ervaringen te praten. Je hoort ook de verhalen van andere cursisten, waar zij tegenaan lopen. Daar kan je veel uit leren. Ook leer je in een team werken. In de opleiding zitten mensen van alle leeftijden. Met de ene klikte het al beter dan met de andere. Je leert er omgaan met verschillende meningen en met elkaar in gesprek te gaan. Ook die ervaring is handig voor het latere werkveld! Ik kan iedereen de opleiding aanraden.”  

www.horito.be/zorgkundige