(Hulp)Kok - dagtraject

hulpkok dag

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Vanaf september 2017 is het mogelijk om de opleiding hulpkok op 1 jaar af te ronden overdag.
Vanaf september 2018 volgt hierop de opleiding kok (1 jaar)

Je hebt een passie voor koken en lekker eten? En je wilt van koken je beroep maken, of op een professionele manier wil leren werken in de keuken, dan start je best aan de opleiding Hulpkok.

Als hulpkok help je bij de voorbereiding in een keuken, bijvoorbeeld het maken van garnituur, het blancheren van groenten of het trekken van bouillon. Tijdens de dienst help je de kok bij de bereidingen en je werkt volgens de instructies van de chef. Na de dienst ruim je mee op, je zorgt voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en staat in voor de netheid van de keuken. Uiteraard respecteer je de veiligheidsvoorschriften.

Opbouw van de opleiding.

Hulpkok bestaat uit een clustering van vijf modules:

 • Initiatie warme keuken (80 lestijden)
  Ben je een enthousiaste beginneling in de keuken en wil je een aantal basisvaardigheden onder de knie krijgen? Deze module is een uitstekende springplank naar een goede basiskennis in de keuken. De cursisten leren de grondbeginselen van het koken. Je leert de voorbereiding en basisbehandelingen van warme gerechten zoals fruit, vis en gevogelte alsook de warme basisbereidingstechnieken en het bereiden van basissausen en -soepen. Veiligheid, hygiëne en ergonomie zijn ook hier belangrijk.
   
 • Koude keuken (80 lestijden)
  In deze module leer je koude basissausen bereiden, reinigen en versnijden van groenten, basisbereidingstechnieken (fileren van vis, versnijden van gevogelte) en eenvoudige koude voorgerechten, salades, receptiehapjes bereiden en afwerken.
   
 • Nagerechten (80 lestijden)
  Voor sommige mensen het absolute hoogtepunt van de maaltijd. Zowel koude als warme nagerechten worden onder de loep genomen. We gaan nagerechten bereiden en afwerken en hun afgeleiden.
   
 • Dagschotels met vlees en gevogelte (80 lestijden)
  Tijdens deze module ligt de nadruk op de uitbreiding van de basissausen en afgeleiden (botersausen, pepersaus, ...) , de uitbreiding van de basissoepen en afgeleiden (consommés, veloutésoepen), het voorbereiden en bereiden van vlees, gevogelte, orgaanvlees en haarwild (opbinden, barderen, larderen, paneren), bereiden en afwerken van koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels met als hoofdbestanddeel vlees (varken, rund, kalf, lam) en gevogelte. 
   
 • Dagschotels met vis (80 lestijden)
  In deze module leer je koude en warme voorgerechten, soepen en hoofdschotels op basis van vis bereiden en afwerken. Je doet al het voorbereidende werk en leert de vis klaarmaken. We gaan ook verder in de bereiding van basissausen en -soepen en hun afgeleiden.

Toelatingsvoorwaarden

Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. (minimum 16 jaar in bepaalde gevallen 15 jaar)

Studiebewijs

Per succesvol afgeronde module ontvang je een deelcertificaat. Na het succesvol afronden van alle vijf de modules krijg je het certificaat hulpkok, de instapvoorwaarde voor de opleiding kok.

Medisch attest

Sinds 1 september 2009 is een medisch attest een toelatingsvoorwaarde voor alle opleidingen binnen het studiegebied horeca. Het attest moet door de huisarts worden ingevuld. Hier vind je een blanco medisch attest.

Aanbevolen traject

Documenten