Hoger beroepsonderwijs

Wat houdt dit in?

Een diploma hoger beroepsonderwijs (HBO) is een diploma hoger onderwijs, meer bepaald een graduaatsdiploma van niveau 5. Vandaar de naam HBO5. Met dit diploma op zak kun je meteen aan de slag op de arbeidsmarkt of je kunt via een aanvullingstraject een bachelordiploma halen aan een hogeschool. Horito cvo biedt zes HBO5-opleidingen aan: OrthopedagogieRechtspraktijkBoekhoudenOpenbare WerkenOndernemingsmanagement en Chemie.

Web_ladder HBO5

Wat is dan het grote verschil met een bachelordiploma?

Een diploma hoger beroepsonderwijs is meer op het werkveld gericht en bevat veel praktijk. De theorie focust op datgene wat je later nodig hebt om je beroep goed uit te kunnen voeren. Het pakket aan vakken is beperkter, zodat je de opleiding gemakkelijker kunt combineren met je huidige werk of je gezinsleven. 
De HBO5-opleidingen zijn modulair opgebouwd. Je bepaalt als cursist zelf hoeveel modules je volgt zodat de combinatie met je privé-situatie mogelijk en haalbaar blijft.

Gemeenschappelijk onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement

Binnen het samenwerkingsverband is er een gemeenschappelijk onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement HBO5. Lees dit hier
De samenstelling van de evaluatiecommissie ziet er als volgt uit. Klik hier.

Toelatingsproef HBO5

Als je niet voldoet aan de algemene toelatingsvoorwaarden, maar wel wil starten in een opleiding van het HBO5 (hoger beroepsonderwijs niveau 5) kan je een toelatingsproef doen. Aan welke voorwaarden je moet voldoen, vind je in dit pdf bestanddocument (236 kB). Inschrijven voor de proef kan door je naam en geboortedatum door te mailen naar e.vanopstal@horito.be. De data voor de proef wordt later gecommuniceerd.

De HBO5-opleidingen worden ingericht i.s.m. de AP Hogeschool.

AP_WEB_witruimte